Uczniowie z Cieluchowa zwiedzili siedziby parlamentu

Podobnie jak czynili to kujawsko-pomorscy posłowie IX kadencji Sejmu goszcząc w parlamencie młodzież z regionu, tak 13 marca uczynił obecny senator RP z Włocławka Krzysztof Kukucki. Był gospodarzem spotkania w stolicy z uczniami Szkoły Podstawowej w Cieluchowie, w gminie Kikół, w powiecie lipnowskim. Przyjechali zwiedzić siedziby parlamentu z nieskrywanymi nadziejami na polityczne kariery w przyszłości, bo – jak mawiał Napoleon – każdy żołnierz (uczeń) nosi w plecaku buławę (marszałkowską).

Młodzież wraz z opiekunami poznali znane z telewizji dotąd główne sale obrad plenarnych i komisji Sejmu RP, a potem wysłuchawszy opowieści o historii polskiego parlamentaryzmu – przeszli także do miejsc obrad w Senacie RP.

Z grupą uczniów spotkał się senator RP Krzysztof Kukucki, który zdobył mandat senatorski w okręgu nr 13 – włocławskim, obejmującym także powiat lipnowski, skąd przyjechały zapewne także dzieci jego wyborców.

Senator Kukucki, będąc jednocześnie dzisiaj wiceministrem technologii i rozwoju opowiedział o swojej pracy w Warszawie. Podzielił się także taką refleksją po spotkaniu: – To zaszczyt i przyjemność gościć grupę uczniów i nauczycieli ze Szkoły Podstawowej w Cieluchowie. Młodzi ludzie z zainteresowaniem zwiedzali Sejm i Senat, a część z nich już dzisiaj przymierzała się do objęcia foteli prezesa Rady Ministrów czy  marszałka Sejmu. Cóż, przyszłość w ich rękach!

Warto podkreślić, że organizatorem wyjazdu była Fundacja Humanitarna z Włocławka z Barbarą i Jerzym Lewandowskimi.

senat wycieczka Kikół1

Opr. nim, 13 marca 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!