J. Szopiński: najważniejsze to być wśród ludzi

Sferą, której nie zaniedbuje w swej działalności poseł Jan Szopiński jest nieustanne utrzymywanie kontaktów z różnorodnymi środowiskami społecznymi i zawodowymi w województwie, żeby wymienić dla przykładu – PCK, służba zdrowia, straż pożarna, związki zawodowe, sportowcy, w tym uczestnicy olimpiad specjalnych, samorządy osiedlowe, amatorskie zespoły artystyczne. Szczególną jednak estymą poseł darzy organizacje senioralne, ich związki i uniwersytety trzeciego wieku. Jan Szopiński jest przez nich zapraszany i chętnie uczestniczy w najważniejszych wydarzeniach.

Jego myślą przewodnią w misji poselskiej jest reprezentowanie potrzeb, problemów i trudnych spraw mieszkańców województwa, różnych środowisk i miejscowości. Wyborcy zgłaszają swe problemy, a on w ich imieniu zabiera głos i domaga się reakcji rządu. Podejmuje interwencje kierując się swą wrażliwością na niesprawiedliwość, a także samorządowym wieloletnim doświadczeniem. Wielokrotnie skutecznie doprowadza do pomyślnego finału, a przynajmniej drąży sprawę do skutku. Liczby  interpelacji i interwencji (ponad 940) oraz oświadczeń sejmowych  (123) stawiają posła w czołówce najaktywniejszych.

jacewo duze   okole2

W połowie sierpnia 2022 r. podczas festynu osiedlowego na bydgoskim Okolu, w podziękowaniu za współpracę z Radą Osiedla i inicjatywy na rzecz mieszkańców wręczono posłowi wyróżnienie – "Obywatelskie Grand Prix Okola 2022". W listopadzie 2022 r. poseł Jan Szopiński otrzymał wyróżnienie spółdzielczości mieszkaniowej i zaszczytny tytuł „Samorządowiec – spółdzielca”. Pełniąc w przeszłości funkcje w samorządzie województwa i miasta Bydgoszczy doskonale odczytuje potrzeby samorządów i w miarę możliwości, będąc po stronie obecnej opozycji w polityce – na nie reaguje.

okole1   kapelusze4

Na dołączonych fotografiach zilustrowano udział posła Jana Szopińskiego na zebraniu integracyjnym koła „Rąbin” Nowej Lewicy w Inowrocławiu. Ponadto – w festynie na Plantach Starego Kanału Bydgoskiego, gdzie  Rady Osiedla Okole i Wilczak zorganizowały spotkanie z mieszkańcami i ich rodzinami z okazji Dnia Dziecka. Poseł uczestniczył w rozmowach, rozdawał nagrody w konkursach i słodkie upominki.

kapelusze1   kapelusze5

Inna okoliczność, to tradycyjny przemarsz w ramach Seniorady 2023, w tygodniu łączenia pokoleń. Wszystko rozpoczęło się polonezem i barwnym przemarszem kapeluszowym z placu Praw Kobiet na bydgoski Stary Rynek. Grała orkiestra dęta z Zespołu Szkół Mechanicznych. Wystąpił też Zespół Pieśni i Tańca „Płomienie”. Nie zabrakło reprezentacji słuchaczy uniwersytetów trzeciego wieku ani bydgoskich kół Nowej Lewicy, z Heleną i Mirkiem Malickimi z koła nr 8D.

opr. nim, 10 czerwca 2023 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!